Καλ/κός Δ/ντήςΤάκης Μανιάτης
Καθηγητής Μουσικής
Διευθυντής Χορωδίας
Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.
Κωνσταντίνου Γκιώνη 11
Κρανίδι Αργολίδας 
Τ.Κ.21300
Τηλ.: 2754022048, 6974123572

Βιογραφικό
    Γεννήθηκε στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου παρέμεινε μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα μαθήτευσε, από την προσχολική ηλικία, στον πρωτοψάλτη πατέρα του Φραγκίσκο και αργότερα στο θείο του πρωτοψάλτη Ελισσαίο Μανιάτη. Σε μικρή ηλικία επίσης, ξεκίνησε μαθήματα Κιθάρας στον κιθαρίστα Πέτρο Καράση. 

    Μετά την εισαγωγή του στο Λύκειο, μετακομίζει στην Αθήνα. Εκεί εγγράφεται μαθητής στο Εθνικό Ωδείο. Σπουδάζει πιάνο με την Ρένα Ανδρέου, κλασικό τραγούδι και αγωγή λόγου με την Καίτη Παπαλεξοπούλου, χορωδία και διεύθυνση χορωδίας με τον Σπύρο Κλάψη και θεωρητικά και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιώργο Καμπανά.
            
     Το διάστημα 1985-1987 διδάσκει και διευθύνει τη χορωδία προπεδευομένων του Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Το 1988 επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Κρανίδι. Αρχίζει να διδάσκει τη μουσική από τότε μέχρι σήμερα σε πλήθος μαθητών, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς να προσεγγίσουν τη μουσική τέχνη μέσα από τη σπουδή της, γεγονός άγνωστο μέχρι τότε στον τόπο αυτό. Πολλοί από αυτούς ασχολούνται σήμερα επαγγελματικά με τη μουσική. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργεί ορχήστρες και πραγματοποιεί συναυλίες πολυθεματικού μουσικού περιεχομένου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της ευρύτερης επαρχίας. 

    Από το 1989 έως το 1991 προσλαμβάνεται από τον σύλλογο γονέων του Δημοτικού σχολείου Πόρτο Χελίου και διδάσκει μουσική σε μαθητές του σχολείου. Από το 1990 έως και σήμερα αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή στη Χορωδία Ερμιόνης και τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης όπου ανήκει το φωνητικό σύνολο. Στο Μ.Σ.Ε. εκτός της χορωδίας δημιουργεί παιδική χορωδία, με την οποία έχει εμφανιστεί σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και σε δεκάδες συναυλίες. Παράλληλα στον ίδιο σύλλογο διδάσκει και διευθύνει «μαντολινάτα».

    Από το 1996 έως και το 2003 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μουσικού συλλόγου Σπετσών όπου ιδρύει μικτή και παιδική χορωδία, με τις οποίες πραγματοποιεί πρωτότυπες εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Διευθύνοντας τη μικτή χορωδία Ερμιόνης έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό στις πόλεις Βίντιν και Καζανλάκ της Βουλγαρίας, Μπέργκαμο, Πόντιντα και Τσιζάνο Μπεργκαμάσκο Ιταλίας, Δρέσδη Γερμανίας, Τρεμπεχόβιτσε Τσεχίας, Μπρασόβ Ρουμανίας (3 φορές), Λεμεσό Κύπρου (2 φορές), Οδυσσό Ουκρανίας και Μπόβα Μαρίνα Κάτω Ιταλίας. Στην ΕΡΑ3 έχει παρουσιάσει χορωδιακά τραγούδια στην εκπομπή της Ράνιας Βισβάρδη «Ελληνικές χορωδίες».Από το 1992 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του χορωδιακού φεστιβάλ Ερμιόνης. Έχει συνεργαστεί σε συμπαραγωγές έργων ορχήστρας και χορωδίας με τους αρχιμουσικούς Μιλτιάδη Καρύδη, στον οποίο μαθήτευσε στην ερμηνεία και διεύθυνση μουσικού έργου, Δημήτρη Αγραφιώτη, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Βασίλη Μακρίδη, Πέτρο Πρόκο και Αλέξανδρο Χαλάψη.
Ως σολίστ (βαρύτονος) έχει ερμηνεύσει έργα Σούμπερτ, Χαίντελ, Σκαρλάτι, Καλομοίρη, Μακρίδη και δικές του συνθέσεις.

Συνθετικό - Συγγραφικό έργο
  
 Έχει συνθέσει:
    Το ιστορικό ορατόριο με τίτλο «Η ναυμαχία των Σπετσών» σε ποίηση Γιώργου Σταματίου. Το έργο παρουσιάστηκες τις χρονιές 1999, 2000, 2001 στις Σπέτσες σε συνεργασία με την ορχήστρα «Βίος», τις χορωδίες Ερμιόνης, Σπετσών, το χορωδιακό εργαστήρι Νίκαιας και Σολίστ, υπό τη Διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη.
Το Ορατόριο "Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος". Έργο το οποίο παρουσιάστηκε στον Ι.Ν. Εσταυρωμένου Αιγάλεω το 2003 με χορωδιακό σύνολο μελών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κουιντέτο εγχόρδων και αφηγητή τον ηθοποιό Χρήστο Τσάγκα, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Το μιούζικαλ "Η ωραία Κοιμωμένη" σε λιμπρέτο Σαράντη Αλιβιζάτου.
Το μιούζικαλ "Φως Χριστουγέννων" σε λιμπρέτο Σαράντη Αλιβιζάτου. 
Τη μουσική για τα Θεατρικά έργα: "Λεωφορείο ο πόθος", "Τρωάδες", "Σιγά τα αίματα" και "Ικέτιδες" του Αισχύλου, παραγωγές του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας. 
Δύο πρωτότυπες συνθέσεις για πιάνο.
Χορωδιακά τραγούδια.
    Έχει εναρμονίσει και ενορχηστρώσει πολλά τραγούδια ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά τραγούδια.
    Έχει συγγράψει: 
Βοηθήματα θεωρίας της μουσικής και το βιβλίο "Η Τέχνη της Χορωδίας" εκδόσεις Φ. Νάκας.

Εκπαιδευτικό - Διδακτικό έργο
    Έχει παρακολουθήσει μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια, σεμινάρια διεύθυνσης και οργάνωσης χορωδίας. Σεμινάρια φωνητικής τέχνης με τον διάσημο Βαρύτονο Τζων Μοδινό.
    Από το 2001 έως το 2010, δίδαξε το μάθημα της χορωδίας στο Ωδείο «Όπερα» στην Αθήνα.
    Από το 2002 έως το 2010 δίδαξε θεωρητικά, ανώτερα θεωρητικά, Ιστορία και Μορφολογία της μουσικής στο ίδιο Ωδείο.
    Από το 2003 έως το 2006 δίδαξε το μάθημα της χορωδίας στο Ωδείο «Πρωτοπορία 2000» στην Αθήνα.
    Από το 2000 έως το 2002 εκλέχτηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδίας. 
Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια μουσικής και Χορωδίας. 
Από το 2013 έως σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδίας.  
Είναι μέλος της ΑΕΠΙ με την ιδιότητα του συνθέτη. 
Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στον πολιτισμό από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας και το Δήμο Ερμιονίδας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου